3 stvari koje trebate izbjegavati ako želite čitati više

Društvene mreže su pune različitih savjeta o knjigama koje morate pročitati. Najviše se ističu knjige iz oblasti liderstva, upravljanja vremenom, poduzetništva te popularne psihologije. Iako su preporuke za čitanje dobar polazni korak kako da dođete do kvalitetne literature, često zbunjuju potencijalne čitaoce kada ih dodaju u svoju biblioteku.

Obzirom da je tržište literature danas veće nego ikada prije i da se često neke knjige nastoje prikazati kao “must read” ne znači da će i Vama pomoći u produktivnom postčitalačkom poduhvatu koji želite napraviti. “Hiperčitanje” Vas neće učiniti superpametnim i informisanim nego otkriće korisnog potencijala knjige koja odgovara Vama.

Stoga, ako želite čitati više tokom godine, izbjegavajte ove 3 stvari:

1. Ne prisiljavajte se da završite čitanje knjige ako osjećate da vam “ne sjedi”

Sigurno je da ne biste gledali neku bezveznu seriju ili dosadan film duže od 15 minuta, pa zašto bi onda morali drugačije postupiti sa knjigom? Zatvorite je i krenite dalje.

2.  Ne forsirajte određene žanrove samo zato što su popularni

Nisu svi zainteresovani za poduzetništvo, popularnu psihologiju ili knjige o investiranju. Fokusirajte se na ono što VAS interesuje.

3. Ne nasjedajte na količinu

Imati cilj čitanja je od velike pomoći. Međutim količina knjiga koju pročitate sedmično/mjesečno/godišnje je manje važna. Ono što “uzmete” iz njih je ono što vas nadograđuje i ističe.

Da rezimiramo. Umjesto navedenog, uradite sljedeće:

  • Ostavite se dosadnih knjiga za vas i pređite na one u kojima ćete uživati
  • Čitajte žanrove koji vas interesuju
  • Čitajte svojim tempom

I naravno – ne čekajte sutra da krenete čitati knjigu koju možete i želite početi danas.

Narudžba na Amber.ba

Posjetite AMBER online knjižaru, besplatno se registrujte i iskoristite pogodnost besplatne dostave  štampanih izdanja širom BiH (isti dan u Sarajevu) i e-knjiga koje čitate gdje želite i kako želite na svim uređajima.
You May Also Like