5 stvari koje možete naučiti iz “Budni u 5”

Robin Sharma je rekao: “5 sati ujutro je vrijeme najmanje ometanja, najveće ljudske slave i najvećeg mira.” Ovo je takođe centralna ideja ili ključna vrijednost o kojoj je govorio u svojoj knjizi „Budni u pet“ Kad smo već kod ranih jutara, u koje vrijeme se probudite? Ljuti vas činjenica da se probudite u zadnji čas, a zatim žurite na posao?

Životne lekcije koje nudi “Budni u 5” upravo su učenje i motivacija koje su vam potrebne da  izazovete svoje samozadovoljstvo. U vašoj trci s vremenom možda nećete imati vremena za čitanje ove nevjerojatne knjige, ali Vam toplo preporučujemo da tokom dana pronađete bar jedan dio vremena za čitanje manjeg dijela. Saželi smo nekoliko ključnih lekcija iz knjige:

1. Snaga ranog buđenja

Ovo je najvažniji savjet knjige za svakoga. Svakodnevno buđenje u 5 ujutro može učiniti čuda kako bi spriječilo neuspjehe i učinilo uspjeh prirodnom navikom. Kad se probudimo u 5 ujutro, imamo više vremena od drugih. Osim toga, tada imamo minimalne prekide i maksimalnu moć uma.

Da podcrtamo, rani jutarnji mir nema cijenu! Svoje najvažnije dnevne zadatke možete zakazati između 5 i 8 ujutro. Ova nas knjiga na najjednostavniji način uči kako možemo vježbati svoj um i ojačati ga da pruži najveću produktivnost ranim buđenjem. Ova energija koju imate kad se ujutro probudite i nekoliko dodatnih sati u danu su savršeni sastojci za uspjeh.

“Tajna produktivnosti je jednostavnost.” – Robin Sharma

2. Moć pronalaženja prave ravnoteže u životu

Knjiga govori o dragocjenoj lekciji pronalaženja prave ravnoteže u sebi. Često govorimo o potrebi svjesnosti i postizanju pravog načina razmišljanja za sagledavanje stvari. Ali ova knjiga ide nekoliko koraka ispred našeg uobičajenog pristupa životu. Ističe vitalnost mentalnog sklopa i uvodi koncepte srčanog, zdravstvenog i duševnog sklopa.

Ovi pojmovi mogu izgledati novi, ali sami po sebi razumljivi. Ideja srčanog srca podržava suštinu emocionalne stabilnosti i blagostanja. Zatim, perspektiva zdravstvenog sklopa ukazuje na potrebu da se brine o fizičkom zdravlju. Konačno, skup duša je atribut duhovnosti. Kao što je objašnjeno u ovoj knjizi, izgledi za uspjeh mogu se uvelike povećati postizanjem prave ravnoteže između ovih unutrašnjih vrlina.

3. Ikonični način rada 20/20/20

Šta ćete prvo učiniti ako se počnete buditi svaki dan u 5 ujutro? Jeste li ikada razmišljali o tome? Ova knjiga ima odgovor na ovo pitanje i uvjerit ćete se da je to odličan način za početak dana! Autor predlaže da prvi sat dana podijelite na tri jednaka dijela po 20 minuta.

U prvih 20 minuta dana trebali biste dati prioritet svojoj fizičkoj spremnosti i vježbanju. U sljedećih 20 minuta trebali biste energizirati svoju dušu i duh samorefleksijom i duševnom meditacijom. Ovo će vas pripremiti za ostatak dana i omogućiti vam da pojačate svoju predanost i fokus. U posljednjih 20 minuta prvog sata trebali biste čitati i učiti. Ali o čemu ćete čitati u tih 20 minuta? Pročitajte o uspješnim ljudima i njihovim inspirativnim putovanjima do vrhunca uspjeha.

4. Značaj pravilnog rasporeda sna

U ovoj knjizi spominje se „žestoka globalna recesija sna“, koja je intrigantna i prosvjetljujuća. Nagovještava stanje nedostatka sna u koji ovaj svijet postupno tone. Uspjeh i naporan rad često povezujemo s idejom da ostajemo budni cijelu noć i testiramo svoju izdržljivost izvan granica. Ali to nije pravi pristup postizanju uspjeha, ili bolje rečeno, to je pogrešna metodologija.

Ponekad čak i ako nemamo nikakav važan posao, stalno noću provodimo na društvenim mrežama ili televiziji. Ono što time dobivamo pravo je pitanje i bojim se da je odgovor ništa! Iz ove knjige saznajemo da je važno voditi računa o ciklusu sna i započeti dan u 5 ujutro. Spavanje i odmor neophodni su za mentalno i fizičko blagostanje ili će vam produktivnost pasti.

“Ako želite da rezultati budu rezultat samo 5%, morate biti spremni raditi i razmišljati kao što samo 5% čini i misli.” – Robin Sharma

5. Umjetnost evolucije

Knjiga rasvjetljava potrebu da budete duhovni i ovladate samorefleksijom. Međutim, shvaćate li svrhu kojoj služi rutina razmišljanja svako jutro? Ideja je nastaviti učiti, neprestano razmišljati o greškama i nastaviti evoluciju u stalnom procesu. Trebali biste se svakodnevno razvijati i nastojati biti svaki dan bolja verzija sebe. Dakle, jedan od vaših primarnih ciljeva nakon buđenja trebao bi biti razmišljanje o vašim postupcima i propuštenim prilikama od prethodnog dana.

Da rezimiramo, “Budni u pet” je knjiga koju morate pročitati ako ste strastveni čitatelj. Ima hrabrost i šarm da potpuno obnovi vašu percepciju života. Čak i ako iz nekog razloga ne možete pročitati knjigu, potrudite se da u svoj život uključite gore navedene ključne stavke. Počevši dan u 5 ujutro, možete ponovo otkriti svoju izgubljenu duševnost i entuzijazam i ne biste imali pritužbi na nedostatak vremena. Ako možete posjedovati svoja jutra, možete zauzeti mjesta na ljestvici uspjeha, jer izgovori su samo za one koji nisu posvećeni svojim ciljevima.

KUPI KNJIGU SA BESPLATNOM DOSTAVOM +

You May Also Like