Dilema između tradicionalne i e-knjige

Tradicionalna knjiga ili e-knjiga? Ili ipak oboje? Mnogim izdavačima je teško napraviti izbor. Tradicionalna štampana knjiga postoji od davnina i preživjela je razne uspone i padove. E-knjige u svom potpunom elektronskom izdanju su sa nama preko deset godina i neprestano se razvijaju tehnološkim inovacijama.

Odluka koju izdavačima može utjecati na njihov ukupni rezultat prihoda. Mnogo je argumenata zašto su e-knjige iz perspektive korisnika nekada bolje od tradicionalnih knjiga.

Rezimirajmo zašto bi izdavači trebali uvrstiti e-knjige za bolji i profitabilniji rezultat.

Isplativost

Objavljivanje knjiga je nije jeftin proces. Cijena knjige ovisi o broju stranica, kvaliteti štampe, pokrivanju kreativnih i marketinških troškova. U takvom scenariju izdavanje više verzija knjiga povećava troškove. Međutim, e-knjige eliminiraju ove troškove, što ih čini isplativim rješenjem za izdavače. Izdavači mogu u svako vrijeme promijeniti ažuriranu verziju e-knjige, za razliku od tradicionalnog štampanja novih primjeraka. Amber Vam omogućava da svoje e-knjige na platformi uvijek ažurirate kad god želite bez dodatnih troškova.

Analitika

analitika e-knjige

Kao izdavaču, važno je znati kako čitatelji reagiraju na knjige. Tradicionalna knjiga ima ograničenja jer ne pruža stvarnu analitiku za čitatelje. Sa e-knjigama stvari stoje drugačije Zahvaljujući tehnološkoj intervenciji, izdavači sada mogu pogledati kompletnu analitiku o tome kako čitatelji troše sadržaj. Putem Amber analitičkog panela, izdavači mogu pregledati koliko korisnika je kupilo knjigu, koliko ih je ostavilo svoj osvrt na njihove knjige te koje su najpopularnije a koje se slabije prodaju – tačan broj.

Plasman

Plasman tradicionalnih knjiga na tržištu stvara dodatne troškove, što pridodaje konačnom trošku knjige. Uz e-knjige izdavači imaju potpunu kontrolu nad postavljanjem svojih e-knjiga.  Ovaj jednostavan plasman ubrzava proces i dovodi izdavače do krajnijih korisnika.

Angažman

Osim što teže dolaze do publike, izdavači ne mogu pratiti angažman čitatelja. Kod tradicionalnih knjiga imaju ograničenja na interaktivnost. E-knjige se bore protiv toga dopuštajući izdavačima da dodaju višestruke interakcije. Izdavači mogu dodati interaktivnost, kao što su audio, video, fotografije, vanjske veze, pojašnjenje riječi i dr., kako bi čitatelji “komunicirali” sa knjigom.

User-friendly

Današnja tehnološki pametna generacija više preferira e-knjige nego fizičke knjige, iako štampanje knjige još uvijek drže primat na tržištu. Izdavači koji su digitalizirali svoja izdanja imaju veće šanse da dođu do šire publike od svoje konkurencije. E-knjige omogućavaju čitateljima da prilagode veličinu slova prema njihovoj želji, označe željene dijelove knjige, izaberu željeni font, čitaju u noćnom načinu, imaju mogućnost rječnika za nepoznate riječi i dr. To ih čini jednostavnim za upotrebu i povećava njihovu potražnju među publikom.

E-knjige su poprimile zamah u posljednjih nekoliko godina iz različitih razloga. Sigurno je da će štampane knjige imati primat na tržištu izdavaštva, ali naklonost e-knjigama može se povećati.

Pridužite se Amberu besplatno i bez dodatnih troškova digitalizujte svoja izdanja, profitirajte od njihove prodaje i upoznajte svoje vjerne čitatelje širom svijeta.

PLASIRAJTE SVOJE KNJIGE

 

You May Also Like