Knjiga koja drastično može promjeniti načini na koji razmišljate

Anika Nayak
The Business Insider

Iako je brzo razmišljanje korisno za male odluke poput odabira odjeće, nije od koristi pri donošenju velikih odluka u mom privatnom i profesionalnom životu, poput razmišljanja trebam li započeti novi posao. Ponekad mi je čak bilo kriv što sam pretpostavila stvari umjesto da ih jasno promišljam, što je negativno utjecalo na moje postupke.

Da bih efikasno usporila, posebno u situacijama s visokim ulogom, morala sam razumjeti zašto sam uopće sklona brzom razmišljanju. U želji da saznam više o tome kako moj um funkcionira, naišla sam na “Misliti, brzo i sporo” Daniela Kahnemana, svjetski poznatog psihologa i dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju.

“Misliti, brzo i sporo” govori o tome kako dva sistema – intuicija i sporo razmišljanje – oblikuju našu prosudbu, i kako možemo efikasno uključiti oba. Koristeći principe bihevioralne ekonomije, Kahneman nas vodi kroz način razmišljanja i izbjegavanja grešaka u situacijama kada je ulog zaista veliki.

Ako ste skloni donošenjem ishitrenih odluka zbog kojih ponekad žalite – ili se osjećate previše iscrpljeno da biste potrošili puno vremena na odmjeravanje prednosti i nedostataka određenih izbora – ovu knjigu svakako vrijedi pročitati.

3 važne stvari koje sam naučila iz “Misliti, brzo i sporo”:

Rješavanje kompliciranih problema zahtijeva mentalni rad, pa naš mozak kompenzira kad smo umorni ili pod stresom.

Ponekad razmišljamo brzo, a ponekad sporo. Jedna od glavnih ideja knjige je pokazati kako mozak koristi ova dva sistema za razmišljanje i procese donošenja odluka. Sistem 1 funkcionira intuitivno i automatski – koristimo ga za brzo razmišljanje, primjerice dok vozimo automobil ili se prisjećamo svojih godina u razgovoru. U međuvremenu, Sistem 2 koristi rješavanje problema i koncentraciju-mi ga koristimo za polako razmišljanje, na primjer kada računamo matematički problem ili ispunjavamo porezne prijave.

Budući da sporo razmišljanje zahtijeva svjestan napor, Sistem 2 je najbolje aktivirati kada imamo samokontrolu, koncentraciju i fokus. Međutim, u situacijama kada ih nemamo – na primjer, kada se osjećamo umorno ili pod stresom – Sistem 1 impulsivno preuzima, bojeći našu prosudbu.

Prepoznala sam da se moje brzo razmišljanje pripisuje činjenici da sam stalno zaposlena i da u svoj raspored nisam uključila mnogo pauza. Osjećala sam se iscrpljeno i rastreseno na kraju dugih dana, pa sam koristila sistem 1 za donošenje odluka umjesto sistema 2. Da bih stekla veću koncentraciju i fokus, počela sam praktikovati strategije svjesnosti i uključiti više pauza, što mi je izuzetno pomoglo u donošenju boljih odluka za sebe.

Jedan od glavnih razloga zašto donosimo zaključke je pristrasnost potvrde

Kahneman kaže da je naš Sistem 1 lahkovjeran i pristran, dok naš Sistem 2 sumnja i preispituje – i moramo sa oboje oblikovati svoja uvjerenja i vrijednosti. Kada sam donosila odluku, otkrila sam da tražim dokaze koji bi podržali moj izbor, a ne da pronalazim kontraprimjere. Odluke sam donosila tako brzo koristeći Sistem 1 da nisam počela dovoditi u pitanje te odluke sve dok nisam shvatila da nisam napravila pravi izbor.

Sada se uvjeravam da zaista odmjeravam prednosti i nedostatke svake odluke, posebno kada je ulog velik. Na primjer, selim se u drugi grad u sljedećih nekoliko mjeseci i trenutno tražim stanove. Prvo sam razmišljala o preseljenju na određeno mjesto na osnovu preporuke prijatelja, što mi se činilo kao najlakše.

Ali, nakon što sam pročitala knjigu, saznala sam da zapravo žurim s odlukom i tražim dokaze koji bi podržali kretanje tamo, umjesto da stvarno razmislim o svemu. Sada ću se pobrinuti da pogledam veliki izbor opcija koje mi se sviđaju i ne sviđaju što se tiče stanova, kao što su cijena, lokacija i pogodnosti.

Prilikom donošenja odluke uvijek se trebamo fokusirati na više faktora.

Kad sam pročitala ovaj dio knjige, otkrila sam da je ovo izuzetno povezano. Većina odluka vezana je kada vagamo više faktora, ali ponekad se fokusiramo samo na jedan faktor iz kojeg imamo najveće zadovoljstvo, što može biti velika greška, jer nam faktor koji isprva smatramo da ispunjava često donosi manje zadovoljstva .

Koristeći ovu logiku, gledam širu sliku i uvjeravam se da me privlači obaveza iz više razloga. U lovu na stanove sada dajem prednost useljenju u zgrade sa teretanom i predvorjem, tako da ne samo da mogu uživati ​​u tim pogodnostima, već i lako upoznati nove ljude u novom gradu. Uvijek naiđem na nekoliko stanova s ​​prekrasnom, renoviranom kuhinjom i iako bi bilo lijepo kuhati s luksuznom pećnicom i štednjakom, shvaćam da bih se navikla na te aparate i to ne bi  bila za mene razlika koliko i mogućnost druženja sa komšijama ili prijateljima.

Zaključak

Ako vam je teško usporiti i donositi odluke, ovo može biti sjajno vrijeme za istraživanje i razumijevanje vaših obrazaca razmišljanja za poboljšanje, a ova vam knjiga može pomoći u tome.

MISLITIBRZO-I-SPORO

Kupite “Misli, brzo i sporo” uz 10% popusta na Amberu i BESPLATNU DOSTAVU U BIH.
Popust kod: PRVIAMBER
KUPITE KNJIGU
You May Also Like