Poznate knjige koje su autori sami izdali

Samostalno objavljivanje vlastite knjige nije novost. Već stoljećima pisci svoja autorske radove su češće objavljivali samostalno kako bi podijelili svoja pisanja sa svijetom. Danas, u vrijeme razvijene izdavačke industrije kad izdavači kažu “NE” nekoliko puta i prije nego što su imali priliku da potpuno pročitaju Vaše djelo, piscima je lakše nego ikad da sami objavljuju i dođu do svojih prvih čitatelja.

U Dickensovo doba (da, i on je sam objavljivao ) bilo je puno putovanja samo da bi se primijetio vaš rad. U doba digitalizacije sve što vam treba je prisustvo na društvenim mrežama i nešto novca koji možete potrošiti na oglašavanje. Zapravo, danas u globaliziranom svijetu, zbog prisustva društvenih mreža autor se može povezati sa svojim čitateljima, poslušati njihove komentare i pohvale i steći vjernu publiku koja će htjeti još više čitati od Vas – i to širom svijeta.

U konačnici, nije ni važno kako je vaša knjiga objavljena – putem izdavača ili samostalno – štampano ili digitalno. Važna je veza koju kreirate sa publikom. Ništa ne može zamjeniti radost otkrića da neko uživa u Vašem radu i da nekoga Vi inspirišete svojim pisanjem.

Ovo su neke od poznatih i najprodavanijih knjiga za koje možda niste znali da su objavljene samostalno od strane autora.

Mlijeko i med — Rupi Kaur

Spisateljica Rupi Kaur je započela svoju “platformu pisanja” na Instagramu. Sada je cijenjena pjesnikinja koja je svojim riječima obišla svijet. A sve je započelo zbirkom poezije koju je sama izdala, najprije kao e-knjiga, kasnije i kao štampano izdanje.

Mlijeko i med prodani su u preko 2,5 miliona primjeraka i više od godinu dana bili su na listi bestselera The New York Timesa.

Sada su njene knjige zaštitni bestseller izdavačke kuće Simon & Schuster.

Swannov put – Marcel Proust

 

Izdavači nisu željeli ni pogledati Swannov put jer nisu mislili da će se prodati. (Priča koju mnogi autori čuju i danas.) Dakle, umjesto da napusti svoju ideju, Proust je knjigu sam objavio.

To mu je išlo tako dobro da su tradicionalni izdavači otkupili i objavili ostatak serije. (Iznenadit ćete se koliko se često događa i ovaj dio priče.)

Pedeset nijansi sive — E.L. James

Bez obzira na to što mislite o kvaliteti njenog pisanja, E.L.James je započela svoj spisateljski put kao samostalno objavljivanje.
Zbog popularnosti njene knjige tradicionalni izdavači su je pronašli i otkupili prava na njenu knjigu.Knjiga je doživjela svoja dva nastavka kao i filmsku adaptaciju, što je dodatno populariziralo sami serijal.Pa onda, znate što se dogodilo dalje…

Marsovac – Andy Weir

Marsov se razlikuje od ostalih knjiga na ovom popisu po tome što nije prvi put objavljen kao knjiga. Počelo je kao blog. Pisac nije namjeravao od toga zaraditi novac. Napisao ga je jednostavno zato što je uživao. Tradicionalni izdavač pronašao je knjigu, otkupio prava i postala je film u kojem glumi Matt Damon.

Mnogi autori ne vide vrijednost blogova, ali pokazuje kako stvaranje vašeg bloga o čitateljima, a ne o vama, može napraviti stvarnu razliku.

Priča o Peter Rabbit-u – Beatrix Potter

Da, to je točno – svjetski poznata dječija autorica izvorno je sama objavila Priču o Zecu Peteru (Petar Zecimir) jer nisu vjerovali da žena može napisati knjigu. Iako ovo zvuči apsurdno, ova vrsta diskriminacije i dalje se događa u književnoj industriji.

Ženama se kaže da mijenjaju ili prilagođavaju svoja imena jer dječaci neće čitati ženske knjige (J.K.Rowling nije imala ni srednje početno slovo dok joj nije rečeno da ga smisli); ženskim autoricama se daju knjige s kovitlastim naslovnicama u svijetlim stilovima, čak i kad je ono što napišu mnogo tamnije. Ali Beatrix Potter smijala se zadnja.

Njene knjige prodane su u milione primjeraka na stotinama jezika, a štampaju se i danas.

Zaključak
Možda ćete neke od gore spomenutih knjiga voljeti, a neke mrziti.

To je super. Ali to nije poenta.

Poenta je u tome da sve što napišete, možete sami objaviti. Ako želite.

Samoizdavanje daje ljudima svih nivoa priliku da dođu do čitatelja bez stigme, predrasuda i pritiska tradicionalnog izdavaštva.

Umjesto da se usredotočite na kratkoročnu prodaju, možete se usredotočiti na dugoročni uspjeh. Umjesto da se radi o broju prodanih knjiga, riječ je o dubini veze koju stvarate sa čitateljima.

I na kraju, nije li to sve što je zaista važno?

Najprodavanije knjige ne moraju biti kod tradicionalnih izdavača. Vjerni čitatelji bit će vam odani bez obzira na to kako odlučili objaviti svoj rad. Samoizdanjavanje također može biti način da tradicionalni izdavači primijete vaš rad.

Mnogi agenti i izdavači pretražuju internet tražeći samoobjavljena djela kako bi kupili prava. Ako želite izgraditi svoj autorski brend i omogućiti da se vaše pisanje vidi, samoobjava je jedan od načina na koji to možete učiniti.

Način na koji ćete objaviti svoj rad ovisi o vama. Važno je da donesete pravu odluku za sebe.

Započnite svoju spisateljsku priču sa nama, te već sada objavite Vašu knjigu za manje od 48 sati bez ikakvih dodatnih finanijskih troškova za Vas.

OBJAVITE SA AMBEROM

 

You May Also Like